Gıda Sanayi; Dünya’nın en büyük sanayilerinden biridir. Sebze, meyve, tahıl, et ve diğer hayvansal gıda maddeleri fabrikalarda değişik şekilde işlenmekte, ambalajlanmakta ve piyasaya arz edilmektedir. Bu işlenme proseslerinde yüksek miktarlarda su harcanmakta ve kirlilik yükü yüksek atıksular meydana gelmektedir. Ayrıca son yıllarda hızlı bir şekilde artan gıda üretimine parelel olarak, gıda endüstrisi atıksu miktarında da büyük ölçüde artış görülmüştür.
Atıksu arıtımında genellikle organik kirleticilerin uzaklaştırılması için en etkin yöntem olan biyolojik arıtma tercih edilmektedir. Biyolojik Arıtma Yöntemi; herhangi bir kimyasal madde kullanmaksızın atıksu içerisinde yetiştirilecek olan mikroorganizmalar sayesinde, kirliliğe sebebiyet veren maddelerin bertarafına dayanan bir arıtma şeklidir.
Hayvancılık Sektörü; Et endüstrisinde ortaya çıkan atıksular özelikle padoklardan, kesimhaneden ve rendering tesislerinden ortaya çıkmaktadır. Kesim için padoklarda bekletilen hayvanların dışkıları gübre olarak toplanmasına rağmen kalıntılar ve idrar, yıkama suları ile atık suya karışır. Padoklardan çıkan atık su miktarının yaklaşık 20 L/m2/gün dolayında olduğu ve ortalama 100 mg/L BOİ içerdiği bildirilmektedir.
Atıksuların arıtımı diğer arıtım sistemlerindeki gibi bir ızgara ve/veya elekleme ünitesi ile başlar. Burada dönen tel eleklerde yüzen kıllar, tüyler, işkembe muhtevaları gibi yüzen kaba parçacıklar tutulur. Eleklemeyi takiben yağ kapanı ve ön çöktürmeden geçen atıksular daha sonra arıtıma gelir. Biyolojik arıtım basamağında damlatmalı filtreler, aktif çamur veya anaerobik temas prosesleri kullanılabilir
Yeditepe Arıtım olarak endüstriyel atıksu arıtma tesisi tasarlarken her endüstrinin alt üretim aşamalarını inceler ve titiz çalışmalar sonucunda prosesimizi belirleyip, fiyat-performans değerlendirmesinde en uygun teklifimizi sunarız.
Örnek Uygulamalar