İletişim
+90 (216) 573 20 90
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma 09.00 - 18.00
Atıksularda bulunan azotun denitrifikasyonu için kükürt bazlı ototrofik denitrifikasyon prosesi Yeditepe Arıtım tarafından geliştirilmiştir. Birçok arıtma sistemi klasik karbon giderimi ve/veya nitrifikasyon ile atıksuda bulunan azot bileşenlerinin nitrifikasyonu yapabilir. Ancak kükürt bazlı ototrofik denitrifikasyon ile nitratı (azotu) giderebilecek bir sistem bulunmamaktadır.
BIO-NUT, Yeditepe Arıtım'ın nitrifiye atıksulardan nitrat giderimi için geliştirdiği post-denitrifikasyon prosesidir. BIO-NUT, diğer nutrient giderme işlemlerine kıyasla daha az ekipman gereksinimi içerdiğinden mevcutta bulunan arıtma tesislerine kolaylıkla entegre edilebilir. Mekanik ekipman gereksinimi minimum olduğundan kurulumu, bakımı ve montajı da kolaydır. Sistem, hem gerçek evsel hem de endüstriyel atık sular üzerinde hem test edilmiş hem de nitrat gideriminde başarılı olduğu için iki yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından geliştirilmiştir.Arıtma sisteminin teorisini bilmek ve saha koşullarını değerlendirerek çözümler sunmak, başarılı bir uygulamanın ana noktasıdır. Bu nedenle, Yeditepe Arıtım olarak, teorik bilgimizi, saha tecrübemizle birleştirdiğimizi, bunun sonucunda da uzun ömürlü, kurulumu ve bakımı kolay atıksu arıtma tesislerini kurduğumuzu belirtmekten gurur duyuyoruz.
Proses Hakkında; Klasik heterotrofik denitrifikasyon prosesleri yeterli miktarda organik madde olması durumunda (C/N = 7-9) oldukça etkili bir yöntemdir. Fakat birçok evsel ve endüstriyel atıksu, azot konsantrasyonunu deşarj limitlerinin altına indirgemek için yeterli karbon içermemekte (Cervantes vd., 1999) veya mevcut karbonun önemli bir kısmı post anoksik prosesi gibi sistemlerde aerobik proseste tüketilmektedir. Ayrıca deri endüstrisi, gübre proses endüstrisi, katı atık sızıntı suları gibi bazı endüstriyel atıksular çok az organik madde içermekte olup, C/N oranları oldukça düşüktür. Bu tip atıksulardan heterotrofik denitrifikasyon prosesiyle azot giderebilmek için dışarıdan organik madde ilavesi gerekmekte olup, işletme maliyeti artmakta ve yeni proseslerin geliştirilmesi gerekmektedir. Önerilen projede heterotrofik denitrifikasyon prosesine alternatif olarak kükürt-bazlı ototrofik denitrifikasyon prosesi önerilmekte olup, proses ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda sunulmuştur. Ototrofik denitrifikasyon prosesi heteretrofik denitrifikasyona kıyasla şu avantajlara sahiptir: * Preanoksik sistemlerde nitrat giderim verimi aerobik tanktan anoksik tanka yapılan içsel geri devir oranına bağlıdır. Genellikle geri devir oranı, atıksu debisinin 2-4 katıdır. Bu sistemlerde; yüksek içsel geri devir oranı oldukça maliyetlidir. Ayrıca, çok yüksek geri devirlerde, nitrat ile beraber oksijende anoksik tanka taşındığından bir kısım organik maddenin denitrifikasyon için kullanılmamasına ve anoksik sistemde oksijenden dolayı performans düşüklüğüne sebep olabilir. Kükürt-bazlı ototrofik denitrifikasyon prosesi, bir post-anoksik sistem olup içsel geri devir gerekmemektedir. * Heterotrofik postanoksik denitrifikasyon prosesinde dışarıdan organik madde eklenmemesi durumunda, giderim verimi düşüktür. Dışarıdan organik madde ilave edildiği durumda; işletim maliyeti artmakta ve arıtılmış suda organik madde kalmaktadır. Kükürt-bazlı ototrofik denitrifikasyon prosesinde organik madde ilavesi gerekmediğinden işletimi kolay ve ekonomiktir. * Ototrofik bakteriler düşük büyüme hızı ve düşük dönüşüm katsayısı (yield coefficient) sebebiyle çok daha az bakteri oluşumuna neden olmakta ve çıkış suyunun bakteriyolojik olarak kirlenme riski azaltılarak çamur arıtım maliyeti düşmektedir (Sierra-Alvarez vd., 2007).Ataşehir / İSTANBUL / TÜRKİYE
TEL: +90 (216) 573 20 90
info@yeditepearitma.com